'If you can’t enjoy what you have, you can’t enjoy more of it'

Richard Bandler

Wat is coaching?

Het woord ‘coach'

Het woord ‘coach’ is afkomstig van het Franse woord ‘coche’. Coche stond voor wagen of rijtuig. In feite draagt dit woord ook nu in het Engels deze betekenis nog: in een trein of vliegtuig kun je ‘coach’ (tweede klasse) reizen. Een coach is dus letterlijk een voertuig dat een persoon van een startpunt naar een gewenste locatie brengt.

Persoonlijke begeleiding

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij je samen met een coach werkt aan een persoonlijk doel of probleem. Het helpt je zelfbewuster te worden en om het beste in jezelf naar boven te halen. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag, geprikkeld en uitgedaagd. In de huidige samenleving nemen we vaak niet de tijd om bij onszelf stil te staan. Een coach helpt je bij zowel diepe levensvragen als bij zeer concrete doelen of problemen.

NLP coaching

Er bestaan verschillende soorten coaching waarvan NLP coaching bij mijn weten één van de meest krachtige en effectieve methoden is. Met deze methode bereik je doorgaans sneller en eenvoudiger concrete resultaten dan met andere methoden. NLP coaching is het resultaat van het bestuderen en toepassen van de meest effectieve coachings- en communicatietechnieken die we kennen, gecombineerd met actuele kennis over onze gedrags- en denkpatronen.

Doelen

Coaching gaat over het bereiken van doelen. Wat is jouw doel? Wil je een andere baan, gezonder leven, afvallen, een goede relatie, minder stress, assertiever zijn, etc.? Wat jouw doel ook is, elk doel is uiteindelijk verbonden aan een bepaalde gemoedstoestand of emotie. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die willen afvallen vooral op zoek naar gevoelens van meer zelfvertrouwen, innerlijke kracht of rust. Mensen die meer geld willen, blijken op hun beurt op zoek naar gevoelens van meer zekerheid, innerlijke rust of belangrijkheid.

Een doel hebben betekent feitelijk dat je streeft naar het méér - of juist minder - willen ervaren van één of meerdere specifieke emoties of gemoedstoestanden.

Activeren

Een belangrijke overtuiging die ik als NLP coach heb is dat wij alle nodige hulpbronnen - inclusief gevoelens zoals zelfvertrouwen of innerlijke rust - al in ons hebben. Iedere emotie of gemoedstoestand hebben we ooit al eens ervaren en is dus ergens in ons systeem aanwezig! De vaardigheid om je op een bepaalde manier te voelen dient hooguit opnieuw te worden geactiveerd, omdat het gevoel niet, te weinig of te lang geleden is gebruikt.

Een doel hebben staat dus gelijk aan het streven naar het méér - of juist minder - willen ervaren van één of meerdere specifieke emoties of gemoedstoestanden. Aangezien die emoties of gemoedstoestanden allemaal in je leven betekent dat, dat je in principe kunt bereiken wat je maar wilt! Hoe gaaf is dat?

Het is al in je aanwezig, ga maar eens na: wanneer heb jij voor het laatst innerlijke rust ervaren? Waarschijnlijk vlak voordat je in slaap viel gisteren? Of tijdens je laatste vakantie?
Of: wanneer heb jij voor het laatst zelfvertrouwen ervaren? Misschien toen je met vrienden op stap was? Of toen je slaagde voor een belangrijk examen?

Expert

NLP coaching gaat over het opnieuw activeren van hulpbronnen die al in jouw systeem aanwezig zijn. Hulpbronnen zoals zelfvertrouwen, kracht, innerlijke rust of mentale balans. Als gecertificeerd NLP coach en trainer ben ik een expert op het gebied van persoonlijke groei en verandering. Aan de ene kant voor het wegnemen van onbewuste blokkades, zoals niet functionele gedachten, beperkende overtuigingen of negatieve emoties. Aan de andere kant voor het bereiken van doelen, vergroten van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van positieve emoties.

vink
Het was voor mij een uitdaging om verandering aan te gaan. Ik zocht naar een manier om mijn doelen te bereiken. Robert heeft mij inzichten, antwoorden, voorbeelden èn bewustwording laten ervaren. Met behulp van krachtige oefeningen, door te ‘doen’ en door al schrijvend te reflecteren boekte ik vooruitgang! Hierdoor heb ik mijn eerste succesvolle stappen gedaan in 2020!


- Marianne - Planner/Coördinator Opname & Operatie

Proces en opbrengst

Coaching

NLP coaching is een proces van onderzoeken, reflecteren en bewust worden. Het leidt ertoe dat jij inzicht en overzicht krijgt en zelf oplossingen vindt voor de uitdagingen die op je pad komen. Uiteindelijk ga je steeds meer zien 'hoe het bij jou werkt'. In coaching richten we ons altijd op het realiseren van een situatie die wenselijker is dan de huidige situatie. Ik help je om van je huidige situatie naar je doel- of gewenste situatie te komen. De focus tijdens het coachproces ligt bij:

 • Het onderzoeken van je huidige situatie en van je gewenste situatie;
 • Het faciliteren bij het formuleren en bereiken van doelen;
 • Het bewust maken van jouw onbewuste gedragingen, gewoontes, patronen, waarden en overtuigingen;
 • Het versterken en opnieuw activeren van hulpbronnen.
 • Het wegnemen en opruimen van weerstand en belemmeringen;
 • Herkaderen: je anders leren denken.

Wat levert het op?

Wat coaching jou oplevert hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Om toch een indruk te geven van wat het je kan brengen lees je hieronder onder een aantal belangrijke resultaten.

 • Je leert zelf oplossingen genereren en je doelen bereiken;
 • Het brengt jouw focus op mogelijkheden en dat wat er wel kan;
 • Je ontwikkelt nieuwe denkstrategieën en nieuw gedrag;
 • Je verbetert je communicatie;
 • Je krijgt meer grip op jouw stemming;
 • Je wordt je bewust van je persoonlijke waarden en overtuigingen (je onbewuste processen);
 • Je begrijpt dat al jouw ervaringen een structuur hebben.

De vier A's

Als coach stel ik me vooral luisterend, spiegelend en vragend op. Ik ga uit van vier A's: aanwezig, aandacht, aansluiten en acceptatie. Ik ben volledig aanwezig voor je. Ik heb volledige aandacht voor je. Ik accepteer je zonder oordeel zoals je bent. Ik zoek volledige aansluiting bij jouw belevingswereld en ik volg ik je daarin helemaal.

Gelijkwaardigheid

In coaching zijn we gelijkwaardig aan elkaar en ben jij de eigenaar van je leerproces. We stellen heldere doelen en durven onder de waterlijn te duiken. Ik help je, geef richting aan en ik ben er voor jou. Daarbij ben jij de expert van jouw vraagstuk, de oplossing komt uiteindelijk van jou, niet van mij. Ik ben de facilitator van jouw proces en de expert in coaching.

Jij

Jij staat centraal. Er wordt gelachen, want humor stimuleert en relativeert. In een veilige omgeving werken we in jouw tempo aan jouw ontwikkeling waarbij jij het beste uit jezelf naar boven haalt. Hoe coaching verloopt lees je bij werkwijze.

Hier en nu

Coaching is er juist op gericht jouw gedrag te begrijpen in de context van het hier en nu: Wat maakt nou dat je bepaald gedrag steeds maar weer laat zien? Is dat nog effectief? Wat is het effect ervan op je omgeving? Kan het ook anders, wat werkt mogelijk beter?
Coaching is niet gericht op het oplossen van problemen en conflicten uit het verleden, coaching is géén therapie. De essentie van coaching is inzicht en bewustwording. Als je gaat zien hoe je dingen doet en vanuit welke gedachten je ze doet, heb je de sleutel voor veranderen in handen.

Opleidingen

NLP Trainersopleiding - UNLP, IANLP gecertificeerd 2019
Masterclass Ankeren - UNLP 2018, 1 dag
NLP Master Practitioner - TC University, NVNLP gecertificeerd  2017
NLP Practitioner - TC University, NVNLP gecertificeerd 2016
Professioneel coach - TC University, SPHBO diploma 2015
Systemisch werken - TC University 2016, 2 dagen
Overtuigingen - TC University 2015, 3 dagen
Schaduwwerken - TC University 2015, 3 dagen
Overtuigen & Beïnvloeden - Optimaal Talent 2014
De Informele Leider - De Baak, 2014, 6 dagen
Feedback - Optimaal Talent, 2011 en 2012, 4 dagen
Leergang Managementvaardigheden - Van Harte & Lingsma, 2011, 6 dagen
KIM voor leidinggevenden - Van Harte & Lingsma, 2010, 12 dagen
Emotionele intelligentie Schouten en Nelissen, 2007
MBA Leiderschap - NCOI, 2006, 9 dagen

Ervaringen

'Als je in je leven vastloopt, kun je 2 dingen doen. Weglopen of naar jezelf kijken en onderzoeken wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. Als je voor dit laatste kiest is Robert de aangewezen persoon. Hij helpt je inzicht te krijgen en in je eigen gedrag en het effect hiervan op anderen. Ook biedt hij je handvatten om je eigen gedrag te verbeteren, ik vond het zeer waardevol en direct in praktijk toepasbaar'

- Nicole (29), Senior Medewerker Facilitaire Zaken

'Ik voel me nu vol van zelfvertrouwen. Ik ben niet meer uitgeput en vrij van negatieve gedachten, woede en haat. Ik ben weer overtuigd van mijn meerwaarde en kwaliteiten en ervaar ik mijn leven en werk als minder stressvol. Ik sta weer open voor anderen en stel mij ook kwetsbaard op. Ik merk dat (werk)relaties daardoor verdiepen en dat ik meer begrip krijg voor het anders reageren en denken van mijn medemens. Een mooi resultaat!'

- Rosalie (39), Juridisch Adviseur

'Robert is een flexibele, effectieve en durf-te-confronteren coach. Ik was altijd maar bezig om het anderen naar de zin te maken. Dit ging ten koste van mezelf want ik was het toch niet waard. Zijn heldere NLP aanpak brengt me meer onafhankelijkheid en kracht. Ik voel me minder snel aangevallen, ik durf me uit te spreken en ik geef aan wie ik graag wel en niet in mijn omgeving heb' 

- Misja (44), zelfstandig ondernemer

Coaching heeft me zelfbewustzijn en effectiviteit gebracht. Het werken met ankers was een echte eye-opener voor me. Ik heb nu grip op mijn stemming en kan die positief beïnvloeden. Ik voel me nu zekerder en ik kan veel beter omgaan met dominant gedrag. Robert heeft me op een prettige, prikkelende en integere wijze begeleid!"

- Jan (46), jurist

'Robert is een bevlogen mensen-mens!
Samen en in overleg met jou, gaat hij op zoek naar je innerlijke krachten waar je even niet meer bij kunt.
Ik zie nu dat ik zelf toch meer de sleutel naar mijn eigen succes in handen heb dan ik eerst dacht!'

- Rémon (46), administratief medewerker

'Ik heb een zeer positief gevoel overgehouden aan mijn coachtraject. Ik krijg weer energie van mijn werk.
Ik voel geen conflict meer tussen mijn persoonlijke overtuigingen en ik heb geen angst meer om te falen.
Ik heb Robert ervaren als een uitstekende coach en bovendien een fijn mens. '

- Pierre (58), jurist

'De opstelling van Robert brengt veiligheid en rust. Hij was er volledig voor mij en mijn proces. Door coaching sta ik veel meer in verbinding met mijn gevoel en kan daar ook opvolging aan geven. Ik zie nu de rode draad in mijn leven en ik kijk anders tegen de dingen aan. Daardoor ervaar ik meer rust, keuzevrijheid en inzicht. Ik vond het een leuk, leerzaam en zinvol traject!'

- Tim (36), jurist

'Ik wilde iets doen aan mijn onzekerheid. Het belemmerde me om stappen te maken. Robert creëerde voor mij een prettige en veilige leeromgeving. Daarin kon ik mezelf openstellen en laten zien.
Door deze coaching zijn mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde gegroeid. Ik geloof nu dat ik er mag zijn, ik voel me weer sterk en zelfbewust'

- Natascha (42), administratief medewerkster

'Robert heb ik beleefd als een oprecht mens. Empathisch, doorvragend, spiegelend, geen genoegen nemend met middelmatigheid en begripvol. Hij is duidelijk, sturend in zijn coaching maar met name gericht op dat je zelf ontdekt. De vrijheid en veiligheid waarmee dat gepaard gaat is uniek.
Bedankt!'

Erwin (53), Physician Assistant 

anthony-sinke[1] (300x300)

'Robert is een gedreven coach en bereid om helemaal voor het vak te gaan.
Hij heeft goede vakkennis, begrip voor de structuur van coaching en is bovendien een 'echte' NLP-er.
Ik wens iedere coachee een coach als Robert toe!'

- Anthony Sinke, NLP trainer/coach

Els Schepens

'Robert is een bevlogen coach, die snel tot de kern weet te komen van de vraagstelling.
Hij is spits en kan goed spiegelen, waardoor een coachee op korte termijn meer helderheid en tools heeft om weer verdere stappen te kunnen zetten'

- Els Schepens, psychotherapeut, coach/trainer