Veranderen gaat niet vanzelf!
Voor mij staat veranderen gelijk aan het experimenteren met gedrag dat nieuw is. Het staat ook voor het minder inzetten van je vertrouwde gedrag. Dat is gedrag dat je al jaren ‘getraind’ hebt en waar je heel goed in bent. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen om te kunnen leren (stretchen). Verlangens als gezonder leven, succesvol zijn of in balans zijn, kennen we allemaal. Toch bereiken we maar al te vaak niet waar we zo naar verlangen. Wat maakt veranderen soms zo moeilijk?
Veranderwens
In mijn coachpraktijk staat de veranderwens bij elke cliënt centraal. Vragen als "Ik wil graag balans vinden tussen werk en privé, hoe doe ik dat?", "Ik wil mijn grenzen kunnen aangeven, hoe doe ik dat?" of "Ik kom snel in conflictsituaties terecht, hoe kan ik dat voorkomen?" hoor ik regelmatig. Al deze mensen komen bij mij omdat er iets is wat ze tegenhoudt in het bereiken van hun doelen. Als het je maar niet lukt om een bepaalde verandering te realiseren, is er werk aan de winkel op het vlak van één (of meer) van de basisvoorwaarden voor verandering:
Heb je de Wil?
Je moet het wenselijk vinden en jezelf in staat voelen om te veranderen. Als je er niets voor zou hoeven te doen om bijvoorbeeld gezond, succesvol of in balans te zijn, zou iedereen dat wel willen. Echter, als je je doelen wilt bereiken moet je er wel wat voor over hebben! Als je niets doet omdat je de weg er naartoe veel te inspannend, te confronterend, te duur of te tijdrovend vindt, verandert er niets.
Heb je de Kracht?
Je moet over de vaardigheden en bekwaamheden beschikken die noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld gezond of succesvol te worden. Mogelijk geloof je dat het wenselijk of geëigend is voor je om dit te bereiken. Toch kan je er van overtuigd zijn dat je niet vaardig of slim genoeg bent of dat je onvoldoende kennis hebt om gezond of succesvol te worden ('Ik kan het niet' of 'Ik heb de kennis niet').
Heb je het Recht?
Je moet je verantwoordelijk voelen en ook vinden dat je het verdient om te veranderen. Ook al heb je de wil en kracht hebt om gezond of succesvol te worden. Het gaat niet lukken als je de verantwoordelijkheid om deze doelen te bereiken volledig buiten jezelf legt. Misschien vindt dat je trainer, arts of je baas daar verantwoordelijk voor is. En het gaat ook niet werken als je het gevoel hebt dat dat je het niet waard bent om gezond of succesvol te zijn. Dit laatste is meer een kwestie van gebrek aan eigenwaarde.
Kortom: Als je niet gelooft dat je het waard bent een doel te bereiken of je je er ook niet verantwoordelijk voor voelt, dan zal je je doelen niet bereiken.
Is het Verantwoord?
Het moet goed kunnen uitpakken voor jou en de mensen om je heen als je gaat veranderen (geëigend en ecologisch). Je kan wel geloven dat die nieuwe baan je succesvol gaat maken, maar als deze baan door lange reistijden en hoge werkdruk een sterk negatieve impact op je gezin of relatie heeft, kan het zomaar zijn dat je er toch vanaf ziet.
Vragenlijstje van Robert Dilts
Hieronder lees je het 'vragenlijstje’ van Robert Dilts. Een simpel instrument waarmee je snel inzicht krijgt in op welk vlak het bij jou ‘spaak loopt’ in het bereiken van je doelen (bijvoorbeeld: gezond worden, succesvol zijn, balans vinden, omgaan met stress, etc.).
1. Doel: Beschrijf je doel in één zin. Wat is je doel/wat wil je echt? Wat levert je dit op?
2. Plan of oplossing: Beschrijf kort je plan dat uitgevoerd moet worden of de oplossing die verwezenlijkt moet worden om het doel te bereiken. Wat is er nodig? Wie is er nodig? Hoe ga je het aanpakken?
3. Scoren: Geef aan in welke mate jij gelooft in de uitkomst van de stelling a t/m e, in relatie tot je doel (1 = de laagste mate van geloof, 5 = hoogste mate van geloof).
a. Het doel is het wenselijk en waard (de wil).
b. Het is mogelijk voor mij om het doel te bereiken (de wil).
c. Dat wat gedaan moet worden om het doel te bereiken is goed voor mij en de mensen om me heen (verantwoord).
d. Ik beschik over de vaardigheden/bekwaamheden die noodzakelijk zijn om het doel te bereiken (de kracht).
e. Ik ben verantwoordelijk voor het bereiken van het doel en ik verdien het om het doel te bereiken (het recht).
Aanknopingspunten
De score die hieruit volgt geeft aanknopingspunten voor mogelijke probleemgebieden met betrekking tot de motivatie of geloof in de stelling. Met andere woorden: als je een lage score geeft aan de stelling e dan heb je aandacht te besteden aan jouw zelfbeeld. Als je laag scoort op statement b moet je bijvoorbeeld onderzoeken welke belemmerende overtuigingen daar spelen en daarmee aan de slag gaan.
Coaching is een krachtige methodiek die zich onder andere richt op het in beeld brengen van weerstanden en het wegnemen ervan. In mijn praktijk vind ik het een uitdaging om mijn coachees te helpen met het in beeld brengen van hun weerstand. Zij zijn pas in staat hun doelen te bereiken, als we de weerstand weg hebben genomen. Natuurlijk kan ik ook jou in dat proces optimaal begeleiden. Kom langs voor een kennismaking!