Facebooktwitterlinkedinmail
Effectief contact maken @ Belgercoaching

Herken je dat? Zo’n momentje thuis dat de communicatie totaal niet loopt? Een voorbeeld: jij komt thuis, boordevol energie na een leuke werkdag. Je partner is daarentegen al een tijdje thuis en zit heel rustig op de bank een boek te lezen. Jij gaat in al je enthousiasme direct los over je belevenissen van die dag maar je merkt al snel dat er onderling wat irritatie ontstaat. Jouw verhaal stokt en al gauw is de sfeer onaangenaam. Niet nodig! Hoe kun je dit voorkomen?

Voorkomen

De oplossing zit ‘m in het maken van ‘rapport’ (spreek uit op z’n Frans). Ik gebruik overigens liever termen als: verstandhouding, contact maken of verbinding. Bij een goede verstandhouding breng je je eigen gedrag en taalgebruik in overeenstemming met dat van de ander.

Maak rapport!

De essentie van rapport zit in het bereiken van een goede verbale en non-verbale afstemming door het juiste gebruik van woorden, stem en lichaam. Woorden omvatten slechts 7% van onze communicatie. Dus als je alleen met woorden rapport wil maken benut je daarmee 93% van je vaardigheden niet. Dat is zonde! Wat mensen waarnemen (de vorm) is in eerste instantie belangrijker dan de woorden (inhoud) van een gesprek! Wat kun je dan precies doen? Het antwoord is: de ander subtiel na gaan doen (spiegelen). Wat maakt dat nu zo belangrijk?

  1. Wij vinden anderen aardig als die zijn zoals wij zelf zijn.
  2. Wij vinden anderen aardig als wij zelf zouden willen zijn zoals die ander (bijvoorbeeld iemand die jij bewondert of iemand die jou inspireert).

 

'Rapport is the ability to enter someone else's world, to make him feel that you
understand him, that you have a strong common bond'

- Anthony Robbins

Spiegelen dus!

Je kunt spiegelen op:

  • Fysieke verschijning en kledingstijl. Er globaal hetzelfde uitzien maakt dat we ons sneller op ons gemak voelen;
  • Lichaamshouding. Je gaat in dezelfde (gespiegelde) houding zitten als de ander;
  • Beweging en gebaren. Hierbij maak je  ongeveer dezelfde subtiel bewegingen als de ander. Denk aan bewegingen zoals hoofdknikjes of gebaren met de handen;
  • Stemkwaliteit. Dat is het min of meer overnemen van de kenmerken van de stem van de ander. Je praat met hetzelfde timbre, volume, vloeiendheid of spreeksnelheid;
Raport
  • Taalgebruik. Je spiegelt door het letterlijk herhalen en gebruiken van vaak gebruikte woorden;
  • Waarden. Wat iemand belangrijk vindt in een bepaalde context (waarden) drukt hij vaak uit in sleutelwoorden die hij non-verbaal accentueert.
    Voorbeeld: iemand zegt: 'Ik wil graag alleen zijn dan kan ik tot rust komen'. Bij het woord rust zie je zijn schouders zakken, zijn hoofd en blik naar beneden gaan en je hoort hem zuchten. Hij benadrukt 'tot rust komen', dit is een belangrijke waarde voor hem. Gebruik deze woorden dan een paar keer in het gesprek;
  • Ademhaling. Dat gebeurt door op dezelfde manier adem te halen als de ander. Dat gaat in hetzelfde ritme en tempo, maar ook op dezelfde 'plaats': hoog/oppervlakkig of juist lage buikademhaling.

Daarom….

Ga de volgende keer daarom eens rustig naast je partner zitten, pak een krantje, neem zijn of haar zithouding en spreektempo over, houd dat 5 minuten aan en  vertel dan pas je verhaal. Je zult ervaren: minder irritaties en je staat als vanzelf ook open voor de ander!

Ontdekken

Ga ergens naartoe waar veel mensen zijn (café, brasserie, terras). Let dan eens op houding, beweging, stem etc. van de setjes om je heen. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Hoe weet ik of ze elkaars gezelschap waarderen?
  2. Hoe kan ik zien of mensen vrienden of vreemden voor elkaar zijn?
  3. Wat beïnvloedt de manier waarop mensen zich bewegen of gedragen?

Ik kan je helpen met het verbeteren van je communicatie. Zie ook hiernaast Anthony Robbins over Rapport.

 

'Rapport is Power'

- Anthony Robbins

Laat een reactie achter