Facebooktwitterlinkedinmail
Belgercoachin blog toezichthouders

Na een bijzonder leuk gesprek met een afdelingshoofd handhaving van een uitvoeringsdienst besloot ik een blog te schrijven over de zogenaamde ‘wereldkaart’ ook wel ‘de waarheid’ van een toezichthouder. Ik ben zelf ruim 10 jaar toezichthouder milieu geweest. Terugkijkend denk ik wel eens dat ik met de kennis van nu (coachopleiding, nlp practitioner, nlp master practitioner, levenservaring) een totaal andere toezichthouder geweest zou zijn!

'Waarheid'

Toen ik begon als toezichthouder had ik een bepaalde kijk op de wereld om me heen. Je kunt dit 'mijn waarheid' noemen. Mijn zogenaamde (!) waarheid is o.a. opgebouwd uit mijn ervaringen, gedachten en veelal onbewuste waarden en overtuigingen. Een aantal overtuigingen die ik had waren: ‘Ik heb de wet aan mijn zijde’, ‘Ik heb altijd gelijk’, ‘Niemand is te vertrouwen.’ en ‘Ondernemers nemen het niet zo nauw met regels’. Belangrijke waarden voor mij waren: rechtvaardigheid, openheid en gehoorzaamheid.

Bevestiging

Zo ging ik met dit pakketje waarden en overtuigingen op pad om vergunninghouders te controleren op naleving van de vergunningvoorschriften. Bij bedrijven zocht ik natuurlijk - zonder dat ik me daar bewust van was – altijd naar zaken die mijn waarheid bevestigden en die vond ik dus ook altijd. Herken je dat? Als je net een nieuwe auto of een nieuwe schoenen hebt gekocht, dan zie je die auto of die schoenen overal! Die auto en schoenen waren er altijd al hoor, maar als je aandacht ergens naar toe gaat of als je iets heel belangrijk vindt, dan pas ga je het zien. Wij zijn altijd op zoek naar bevestiging van onze waarheid.

Effectief?

Daar stond ik dan. Vol met een hoop niet-ondersteunende gedachten, overtuigingen en waarden. Ik had mijn (voor)oordeel al klaar voor dat ik binnen was. Zonder dat ik het echt door had ontstond er daardoor irritatie en frustratie bij me. Deze gevoelens vertaalden zich 1-op-1 naar mijn gedrag. Zo luisterde ik niet goed meer, werd ik kortaf, ging ik op mijn strepen staan en mijn zin doorduwen. Maar wat was het effect van mijn houding? Strijd, weerstand, een boze brief en lang niet altijd resultaat.

Verband tussen denken, voelen en doen

Moraal van het verhaal

Als je je niet bewust bent van de ingrediënten van jouw waarheid, is het lastig om te begrijpen waarom je doet wat je doet. Er is een direct verband tussen denken, voelen en doen. Als je dat gaat zien krijg je grip op je gedrag. Lees daar in deze blog meer over. Met de kennis, ervaring en inzichten die ik nu heb zou ik het heel anders doen. Ik begrijp de kracht van mijn gedachten, waarden en overtuigingen en ook directe hun relatie met mijn voelen en handelen (zie afbeelding). Ook begrijp ik hoe ik veel beter kan aansluiten bij de ander. Lees daar in deze blog meer over.  En, het belangrijkste, nu begrijp ik dus ook hoe dat werkt bij de Ander!!

Als ik toen had geweten dat gedachten en overtuigingen slechts mijn waarheid zijn (en dus niet DE waarheid!), zou ik in staat zijn geweest vrijer van (voor)oordeel bij bedrijven binnenstappen. Ik zou meer aandacht kunnen hebben voor de oorzaken van het niet naleven van voorschriften. Ik zou me vrij voelen om te onderzoeken wat er dan nodig is om naleving te bevorderen door bijvoorbeeld open vragen te stellen. Ik zou me gelijkwaardiger opstellen, aandacht hebben voor de ander om zo de relatie goed te houden, dan krijg ik immers meer gedaan van de ander. Soft? Nee hoor! Mocht het me toch niet lukken de ander mee te krijgen, dan heb ik als toezichthouder genoeg juridische mogelijkheden om resultaat af te dwingen!

Ondersteuning in groei

Nu zeg ik overigens niet dat alle toezichthouders er zo star inzitten als ik hierboven (enigszins aangedikt) beschrijf. Ik denk wel dat zowel de te ‘starre’ maar ook de te ‘softe’ toezichthouders op dit vlak stappen te maken hebben. Ze kunnen leren om meer vanuit rust, kracht en verbinding hun werk effectiever doen.

Waarheid Belgercoaching

Het is enorm waardevol om regelmatig stil te staan en te reflecteren op de kwaliteit van onze communicatie en interactie. Mijn werkervaring als toezichthouder stelt mij in staat op dit punt uitstekende en gerichte ondersteuning te bieden. Dat kan in de vorm van individuele coaching maar ook in gerichte teamtraining voor toezichthouders.

Meer weten?? Mail of bel me gerust!

Laat een reactie achter