Facebooktwitterlinkedinmail
Kracht van je waarden @ Belgercoaching

Keuzes maken, we doen niet anders. Koop je een spijkerbroek of een driedelig pak, drink je koffie of thee,  eet je Italiaans of Chinees, etc. Over veel keuzes die we maken denken we niet heel bewust na,  we voelen doorgaans wel aan wat we moeten doen. Maar is het alleen maar aanvoelen of zit er meer achter? Volgens mij is het dat laatste, namelijk de waarden waar wij aan hechten. Op grond van onze waarden nemen wij beslissingen. Ze bepalen grotendeels hoe we ons gedragen en hoe we ons leven leiden.

Wat is een ‘waarde’?

Een waarde is een overtuiging over wat belangrijk voor je is. Onze waarden vormen ons overtuigingensysteem over wat er goed of fout is. Ze beïnvloeden wat we wel of juist niet moeten doen en ze helpen ons een oordeel te vellen over wat we hebben gedaan. Ons levensdoel is immers het realiseren van onze belangrijkste waarden. Als dat ons lukt voelen we ons ‘heel’ of congruent. Is de situatie zodanig dat we onze waarden niet kunnen realiseren dan voelen we ons vaak onrustig of incongruent. Waarden houden altijd verband met de context. Zo zullen waarden voor ons werk dan ook verschillen met die voor onze relatie, gezin, sociale contacten of familie.

Hoe ontstaan waarden?

Waarden worden met name ingeprent in onze jonge jaren. Onze opvoeders, vrienden, school, maar ook een religie, onze helden, gebeurtenissen en kennis die we opdoen zijn van sterke invloed op de vorming van onze waarden. Vanuit onze omgeving krijgen we voortdurend feedback over wat we wel of niet mogen doen, zeggen of geloven. Onze waarden worden als het ware geprogrammeerd door een (opvoedings)systeem dat draait om belonen en straffen. Als we ons aan de opgelegde waarden conformeren, vindt men ons aardig. Voldoen we daar niet aan dan worden we, soms letterlijk, gestraft. Zo leveren onze ouders een forse bijdrage aan het programmeren van onze waarden. Als er bijvoorbeeld altijd pais en vree in het gezin waarin je opgroeide moest zijn, kan harmonie een belangrijke waarde voor je geworden zijn.

Quote Roy Disney

En dus…?

Als je weet wat je partner, vriend of collega belangrijk vindt of wat zijn precieze waardenhiërarchie is, zul je in staat zijn effectiever met hem of haar om te gaan. Deze kennis leert je om de motivatie en het gedrag van de ander gemakkelijker te begrijpen.
Een voorbeeld: iemand voor wie succes als waarde belangrijker is dan gezondheid, heeft een grotere kans om in een burn-out terecht te komen dan iemand bij wie dat andersom is. Iemand die zijn of haar gezin belangrijker vindt dan zijn of haar werk kan concentratieproblemen krijgen als hij of zij meer tijd in het werk moet stoppen dan hem of haar lief is. Als partner, vriend of leidinggevende van deze persoon kun je hierop anticiperen.

 

Jouw waardenhiërarchie

Als je effectiever wil zijn en je doelen wil bereiken is het dus van belang om in overeenstemming met je belangrijkste waarden te handelen. Download de oefening waardenhiërarchie en doe die eens met je partner, vriend of collega. Als je dit hebt gedaan, let dan de komende tijd eens op de keuzes en het gedrag van jezelf en je partner met in het achterhoofd de waardenhiërarchie. Stel jezelf wat vragen: Gedraag jij je congruent? Hoe is dat bij je partner? Kies je steeds op grond van jouw belangrijkste waarde? En zo nee, waarom niet? Hoe voel je je daarbij? Wat levert jou het je uiteindelijk op?

 

Als je wil kan ik je helpen bij het aanbrengen van een (her)ordening in de waarden die jij belangrijk vindt. Dit zal je helpen om steeds vaker duurzame keuzes te in je leven te maken. Zo kom je dichter bij jezelf en ervaar je meer rust in je leven.

‘Een musicus moet muziek maken, een kunstenaar moet schilderen, een dichter moet schrijven, wil hij uiteindelijk met zichzelf in vrede leven'

- Abraham Maslow

Laat een reactie achter