Cockpit of nooduitgang?
Als je jouw leven als een vliegtuig zou zien, zit je dan achterin het vliegtuig bij de nooduitgang en geef je de besturing uit handen of zit je in de cockpit en heb je zelf het stuur in handen? In NLP trainingen gebruiken we het oorzaak-gevolg principe. Dit principe is afkomstig van Isaac Newton, is één van de meest bekende wetenschappers uit de geschiedenis. Hij werd in 1643 in Engeland geboren en is de grondlegger van de klassieke mechanica, dankzij zijn drie wetten en beschrijving van de zwaartekracht.
De appel
Mogelijk ken je het verhaal over Newton en de appel al. Of het nu waar is of niet, leuk is het wel: toen Isaac Newton prinsheerlijk onder een appelboom lag, viel er een appel precies op zijn hoofd. Dat voorval zette hem aan het denken, want wat maakt nu dat een appel als hij rijp is uit de boom nou juist naar beneden valt? Wat is daar nou precies de oorzaak van? Van het één kwam het ander en zo ontdekte hij de wetten van de zwaartekracht, inclusief het oorzaak-gevolg principe.
Oorzaak-gevolg principe
Het oorzaak-gevolg principe gaat er vanuit dat alles wat er gebeurt met elkaar verbonden is. Als we uitgaan van Newton’s wetten is er voor een probleem altijd een oorzaak, tenminste, als we het probleem kunnen zien als een gevolg van iets anders. Dus, als een appel uit een boom op je hoofd valt is daar een oorzaak voor. Als jij je doelen niet haalt is daar een oorzaak voor of als jij je onzeker voelt is daar een oorzaak voor. Als er een probleem is, is er altijd een oorzaak. Dat betekent dat als je de oorzaak van je probleem verandert of wegneemt, je probleem verandert of verdwijnt!
Slachtoffer?
Laten we dat eens door vertalen naar mijn werk. Ik merk dat in de praktijk heel veel mensen nog de switch te maken hebben van de gevolg-kant naar de oorzaak-kant. Wat bedoel ik daarmee? Veel mensen stellen zich op als slachtoffer, in plaats van dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie. En, is het niet zo dat ‘hoe’ wij een situatie ervaren volledig door onszelf wordt ingekleurd? Oftewel, wat we als een ‘feit’ of ‘gebeurtenis’ zien, is onze persoonlijke weergave is van de werkelijkheid, en dus niet de werkelijkheid! En hoe wij zelf de werkelijkheid zien kunnen we anderen moeilijk verwijten, toch?
Een voorbeeld: als mijn baas me slecht beoordeelt omdat ik nooit deadlines haal, daar niet over communiceer en ook nog eens alles alleen doe, dan kan ik hem en mijn collega’s daar de schuld van geven (slachtofferrol). Ik kan er ook voor kiezen om die feedback serieus te nemen en mijn attitude te verbeteren (verantwoordelijke).
‘Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg.
Wil je het anders, doe dan wat anders!’
Invloed
'Aan de kant van de oorzaak staan' gebruik ik vaak tijdens coaching en training. Wat mij betreft is het één van de belangrijkste uitgangspunten om effectief te kunnen veranderen. Ik help mensen om aan de oorzaak-kant te gaan staan. Zo kunnen ze ervaren en gaan geloven dat ze zelf invloed hebben op hun situatie, door bijvoorbeeld op een andere manier te leren denken en waar te nemen.
Bereidheid
Dé voorwaarde voor het realiseren van echte verandering en het behalen van doelen is dat je ook bereid bent om aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Als je de volgende twee NLP-gedachtes als ‘waar’ zou kunnen zien dan sta je al met één been aan de kant van de oorzaak: ‘De betekenis van jouw communicatie (oorzaak) lees je in gedrag van de ander (gevolg)’. Direct daaruit volgt: ‘Als je doet wat je altijd al deed (oorzaak), krijg je wat je altijd al kreeg (gevolg). Wil je het anders, doe dan wat anders!’
AAN WELKE KANT STA JIJ? Wil je meer weten over dit principe? Kijk dan naar mijn #inzicht video 03 oorzaak-gevolg.
Wil jij meer invloed op jouw leven, neem contact met me op!
[…] Bron foto: https://www.belgercoaching.nl/blog/cockpit-of-nooduitgang/ […]