Broodje Döner? Doe ffe normaal!
'Doe ffe normaal’ is een thema in onze samenleving. Hiermee wordt er op ons een dringend beroep gedaan om elkaar aan te spreken. Spannend, maar ik ben daar helemaal voor! Ik vraag in deze blog extra aandacht voor ons eigen aandeel in ‘doe ffe normaal’. Het doet namelijk een beroep op de ander, ik ga er echter vanuit dat we meer naar ons eigen aandeel in communicatie moeten kijken.
Voorval
Vorige week (18 januari, Tilburg) werd er iemand (hierna: T.) hardhandig door de politie uit een bus verwijderd en gearresteerd omdat hij geen gehoor gaf aan het verzoek van de buschauffeur om niet van zijn broodje Döner te eten in de bus. Had dit ook anders kunnen verlopen?
Lees de ander
Stel je eens voor dat T. er van overtuigd zou zijn dat de betekenis van zijn communicatie af te lezen is aan de reactie van de ander. Wat zou dat kunnen betekenen? Zou hij dan misschien extra aandacht hebben gehad voor de verbale en non-verbale signalen van de chauffeur? Had hij dan kunnen merken dat die zich onveilig of gefrustreerd voelde? Het heeft geen zin om op dezelfde manier te blijven communiceren als je aan iemand merkt dat hij je niet kan volgen. Pas dan je verbale en no-verbale communicatie aan totdat de ander je wel kan volgen.
Denk hier eens over na: Het resultaat van mijn communicatie verbetert als ik aandacht heb voor de verbale en non-verbale signalen van de ander en daar mijn gedrag op aanpas.
Flexibiliteit
Stel je eens voor dat T. ook nog eens zou geloven dat hij in elke situatie, altijd een andere keuze kan maken! Hoe zou deze gedachte hem kunnen helpen? Als hij zich in deze context vrij zou voelen om te kiezen uit zijn complete gedragsrepertoire, had hij dan iets anders gedaan? Zou dat kunnen bevorderen dat hij zich flexibeler opstelt, zodat zijn communicatie in deze situatie wel werkt? Hiervoor hoeft hij alleen maar alert te zijn op wat er op dat moment bij hem en de chauffeur gebeurt.
Denk hier eens over na: Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al hebt gekregen. Dus, als je aan de ander ziet dat jouw communicatie niet werkt, communiceer dan anders! En, vertrouw er maar op: dan krijg je ook wat anders terug!
Empathie
Stel je voor dat T. zou geloven dat zijn waarheid niet DE waarheid is. Dan zou hij beseffen dat de buschauffeur deze situatie heel anders beleeft. Iedereen heeft zijn eigen unieke model van de wereld. Dat model wordt gevormd door bijvoorbeeld onze waarden, overtuigingen, ervaringen, herinneringen en beïnvloedt hoe wij denken, voelen en handelen in een bepaalde situatie. Als T. zich nu eens kon verplaatsen in de ander. Zou hij dan misschien milder zijn geweest in zijn reactie? Zou er dan sprake kunnen zijn van meer begrip, acceptatie en neutraliteit?
Denk hier eens over na: Als we bereid zijn om te accepteren dat er een verschil is tussen de wereld en hoe wij die wereld zelf beleven, zouden we begrijpen waarom anderen doen wat ze doen. Zo kom je los van je (voor)oordelen.
Begin bij jezelf
‘Doe ffe normaal’ begint bij jezelf. Wijzen naar de ander heeft geen zin. Dan maken we van onszelf een slachtoffer. Je kunt de ander toch niet veranderen. Wat je wel kunt doen is je eigen gedrag veranderen. Als je dat doet krijg je ook wat anders terug uit je omgeving. Lees ook eens deze blog over communiceren. En ja, voorgaande bespiegelingen zijn net zo van toepassing op de buschauffeur als de eter van het broodje Döner.
Coaching
In coaching help ik je bewust te worden van je onbewuste drijvers achter jouw gedrag, zo werken we aan het vergroten van jouw keuzevrijheid. Mail me gerust voor een kennismaking.