Facebooktwitterlinkedinmail
BelgerCoaching Blog Voel je beter

We zijn over het algemeen erg vaardig in 'ons niet zo goed’ voelen. Het lijkt voor ons vaak gemakkelijker om een negatieve stemming op te roepen en in stand te houden dan een positieve stemming.
Gemiste kans denk ik dan, want zo hoeft het niet te zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips om je stemming positief te beïnvloeden.

Tip 1: Ademhalen

Als je ontspannen bent en diep naar je buik ademt gaat dat in een frequentie van ongeveer 8 x 4 liter per minuut. Je ‘dagelijkse’ ademhaling gaat in een hoger tempo en met een lager volume, ongeveer 15 x 0,5 liter per minuut. Kun je je voorstellen welke positieve gevolgen het heeft voor bijvoorbeeld je hartslag en bloeddruk als je diep naar je buik ademhaalt? Vier keer zoveel zuurstof brengt je helderder denken, meer energie, een groter probleem oplossend vermogen en meer ontspanning. Dus focus je op je buikademhalingen door er dagelijks op te trainen. Als je heel bewust je ademhaling volgt van je neus naar je buik zet je je gedachten uit en kom je in het ‘hier en nu’. Zonder negatieve gedachten zou je niet in een negatieve stemming zijn. Je kan je gedachten ook uitzetten door bijvoorbeeld te gaan sporten, wandelen of mediteren.

Tip 2: Herkaderen

Een eenvoudige manier om positief te denken is herkaderen. Als je herkadert geef je een andere betekenis aan gedachten, gedrag of een gebeurtenis. Om een bepaalde situatie te herkaderen kun je verschillende dingen tegen jezelf (of iemand anders) zeggen:
1.  Je zou ook kunnen denken dat….(positief alternatief)…
2.  In welke situatie zou deze gedachte wel een positieve betekenis krijgen?
3. Welke positieve bedoeling kan er achter dit gedrag zitten?

Als je bijvoorbeeld bij jezelf denkt ‘mijn baas doet zo onaardig tegen me’ zou je ook kunnen denken dat je baas je wil stimuleren, dat hij het in je ziet zitten, je uitdaagt of dat hij nu eenmaal niet beter kan. Voor hem kan er een positieve bedoeling achter zijn gedrag zitten: veiligheid of niet gekwetst worden. En in een situatie waar je baas op zijn strepen moet gaan staan zou zijn gedrag beter passen. Experimenteer hier maar eens mee en ervaar wat het met je doet.

Tip 3: Houding

Onze houding heeft een grote invloed op onze stemming. Onthoud maar: gevoelens volgen actie. Als je bijvoorbeeld, al dan niet geforceerd, een glimlach opzet ‘denken’ je hersenen dat je blij moet zijn.
Praktisch: denk eens aan een moment waar je heel erg blij was. Visualiseer eens hoe je er toen bij stond of zat, hoe je bewoog en hoe je je gedroeg. Maak er eens een filmpje van in je hoofd. Als je die houding en staat van blij-zijn kan kopiëren naar het ‘nu’ kun je je stemming beïnvloeden. Kop op, rechte schouders een licht holle rug en zitten op je zitknobbels doen wonderen!

5 tips om jebeter te voelen @ Belgercoaching

 

‘I don't sing because I'm happy, I'm happy because I sing'

- William James

Tip 4: Luister naar jezelf

Leer te luisteren naar wat je gevoel je zegt en daar ook naar te handelen. Druk je gevoelens niet weg, accepteer dat ze er zijn, ze hebben je namelijk iets te vertellen. Geef je grenzen aan, zeg bijvoorbeeld nee als je je onder druk gezet voelt. Geef je behoeften aan. Als je behoefte hebt aan rust, stilte of een knuffel, zeg dat dan gewoon. Als je naar je gevoel leert luisteren zal je merken dat dat je innerlijke onrust afneemt. Als je ja zegt tegen een ander check dan of je geen nee zegt tegen jezelf! Hierover lees je ook in mijn blog ‘Wat een drama!’

Tip 5: Vraag om hulp!

Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om hulp te vragen. De overtuiging daarbij is dat je het zelf het beste weet en je geen hulp nodig hebt. Ik geef je dit mee: ‘De grootste hindernis op weg naar groei en je goed voelen is de illusie dat je het zelf het beste weet!’. Oftewel: you assume that you know the answer. Wat kan staan voor: 'making an ass of you and me (ass-u-me)'. Er is altijd iemand die meer weet of kan dan jij en je kan helpen. Maak daar gebruik van!

Als je ondanks bovenstaande tips moeite blijft hebben met jezelf ontspannen en je voelt je structureel niet goed, gejaagd, gespannen etc., dan kan ik je vast verder helpen.

Laat een reactie achter