Cockpit of nooduitgang?
Als je jouw leven als een vliegtuig zou zien, zit je dan achterin het vliegtuig bij de nooduitgang en geef je de besturing uit handen of zit je in de cockpit en heb je zelf het stuur in handen? In NLP trainingen gebruiken we het oorzaak-gevolg principe. Dit principe…
De Waarheid van een Toezichthouder
Na een bijzonder leuk gesprek met een afdelingshoofd handhaving van een uitvoeringsdienst besloot ik een blog te schrijven over de zogenaamde ‘wereldkaart’ ook wel ‘de waarheid’ van een toezichthouder. Ik ben zelf ruim 10 jaar toezichthouder milieu geweest. Terugkijkend denk ik wel eens dat ik met de kennis van…
De drie Niveaus van Bewustzijn
Het voorbereiden van de twee-daagse training ‘Het Onbewuste op Tafel’ bracht mij ertoe een keertje stil te staan bij de verschillende niveaus van bewustzijn. Volgens Freud zijn er drie niveaus van bewustzijn te onderscheiden. Het zijn de volgende: Bewust, Onderbewust en Onbewust. Hier is nogal eens verwarring over. Hopelijk…
Complexe Equivalentie
Donald Trump is iemand die er in slaagt mij steeds opnieuw in verwarring te brengen. Zo noemde hij Hillary Clinton ‘Crooked, a liar, the devil’. Vlak na zijn inauguratie zette hij ineens Hillary (en Bill Clinton) en publique in het zonnetje en zei hij dat hij ze enorm respecteerde.…
Broodje Döner? Doe ffe normaal!
‘Doe ffe normaal’ is een thema in onze samenleving. Hiermee wordt er op ons een dringend beroep gedaan om elkaar aan te spreken. Spannend, maar ik ben daar helemaal voor! Ik vraag in deze blog extra aandacht voor ons eigen aandeel in ‘doe ffe normaal’. Het doet namelijk een beroep op de ander, ik…
Veranderen gaat niet vanzelf!
Voor mij staat veranderen gelijk aan het experimenteren met gedrag dat nieuw is. Het staat ook voor het minder inzetten van je vertrouwde gedrag. Dat is gedrag dat je al jaren ‘getraind’ hebt en waar je heel goed in bent. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen…
Hoe ziet jouw wereld eruit?
In NLP gebruiken we het communicatiemodel. Dit model maakt inzichtelijk hoe wij ons eigen model van de wereld creëren. We doen dat met onze vijf zintuigen, we kunnen zien, horen, voelen, proeven en ruiken. De meeste mensen hebben hun eigen ‘voorkeurskanaal’ voor het opnemen van prikkels: visueel, auditief of kinesthetisch. We…
8 tips voor het ‘verpakken’ van feedback
In mijn vorige blog gaf ik je 6 tips over het op een goede manier geven van feedback. Ik hoop dat ze je wat verder hebben geholpen. In deze blog wil ik een stapje verder gaan. Ik schreef eerder dat je met feedback je voordeel kunt doen. Ik zie…
6 tips om goede feedback te geven
Bij effectief communiceren zijn altijd twee of meer partijen betrokken. In de praktijk leggen we de oorzaak van miscommunicatie nogal gemakkelijk bij de ander neer. Ik ga er echter van uit dat je op de kwaliteit van de communicatie zelf de meeste invloed hebt. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor moet…
Examenstress, voor ouders of hun kinderen?
Cito toetsen, tentamens, examens, rij-examens. Als je kinderen hebt krijg je onherroepelijk te maken met examenstress. Maar hoe ga je daar nu goed mee om? Wat me opvalt is dat de stress van de verschillende examens soms over lijkt te slaan laat op de ouders. Ik vraag me wel eens af wat dat betekent.…
8 tips om succesvoller te communiceren
Wat maakt de communicatie en het gedrag van bepaalde mensen succesvol? De grondleggers van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), John Bandler en Richard Grinder, ontdekten in de jaren ’70 een aantal overtuigingen die naar succes leiden. Ze zijn niet per definitie waar, maar als je ze omarmt krijg je meer…
De kracht van je waarden
Keuzes maken, we doen niet anders. Koop je een spijkerbroek of een driedelig pak, drink je koffie of thee, eet je Italiaans of Chinees, etc. Over veel keuzes die we maken denken we niet heel bewust na, we voelen doorgaans wel aan wat we moeten doen. Maar is het alleen maar…
5 tips om je beter te voelen
We zijn over het algemeen erg vaardig in ‘ons niet zo goed’ voelen. Het lijkt voor ons vaak gemakkelijker om een negatieve stemming op te roepen en in stand te houden dan een positieve stemming. Gemiste kans denk ik dan, want zo hoeft het niet te zijn. Hieronder geef ik…
Wat een drama!
Onze dagelijkse communicatiepatronen kenmerken zich vaak door de rol die de betrokkenen uit een vaste gewoonte aannemen. Juist in situaties waar de communicatie niet goed loopt is dit een aandachtspunt. Waarom? Omdat dergelijke gesprekken energie kosten, je vaak met een rotgevoel achterblijft en het daarbij ook een herhaling van zetten is.…
De kwetsbaarheid van goede voornemens
Het nieuwe jaar is weer begonnen. Velen van ons hebben goede voornemens om iets in het nieuwe jaar op een heel andere manier of helemaal niet meer te doen. Eén van de meest bekende voorbeelden is dat iemand zich voorneemt om te stoppen met roken. Een ander herkenbaar voorbeeld…
(Kerst) stemming
De kerstdagen komen er weer aan. Velen voelen dat als een periode van loodzware familieverplichtingen. Je ‘moet’, terwijl je eigenlijk geen zin hebt. Voordat je op pad gaat heb je al een slecht humeur, wat dan weer leidt tot irritaties vooraf thuis en later tot een matige bijdrage van…
Effectief contact maken
Herken je dat? Zo’n momentje thuis dat de communicatie totaal niet loopt? Een voorbeeld: jij komt thuis, boordevol energie na een leuke werkdag. Je partner is daarentegen al een tijdje thuis en zit heel rustig op de bank een boek te lezen. Jij gaat in al je enthousiasme direct…