Assertiviteitscoaching
Hoe ervaar je het nu op je werk?
- Maak jij op je werk regelmatig situaties mee die je frustreren, irriteren, storen etc. en merk je dat je je niet in staat voelt om daar iets aan te doen?
- Voel jij je ongemakkelijk over jezelf op een duidelijke en specifieke wijze uitspreken?
- Voel je stress, weerstand of angst bij de gedachte dat je een lastig gesprek moet voeren?
- Doe je te vaak iets wat je eigenlijk niet wil doen en heb je er daarna de balen van dat je niet gewoon ‘nee’ hebt gezegd?
- Merk je dat je geen ‘nee’ kunt zeggen tegen iemand zonder daar een rot- of schuldgevoel aan over te houden?
- Klaag jij vaak over collega’s als die er niet bij zijn en vermijd je het gesprek met hen om de situatie op te lossen?
- Durf je je baas niet om een extra beloning, een bonus of salarisverhoging te vragen?
De hoogste tijd voor Actie?!
Als jij jezelf in één of meer van de hier bovenstaande ervaringen herkent, wees dan gerust: je staat hierin niet alleen. Deze ervaringen komen vaker voor bij voor vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 45 jaar die naast hun gezin ook een baan en een druk sociaal leven hebben.
Schrik jij wel eens van je eigen gedrag? Heb je wel eens nagedacht over wat er gebeurt als je de signalen negeert en ‘gewoon’ doorgaat? Ben je misschien bang voor uitval? Vraag jij je wel eens af wat voor gevolgen dat allemaal kan hebben voor jouw directe omgeving?
Je hoeft het helemaal niet zover te laten komen! Het geruststellende is dat je er wat aan kunt doen. Is het misschien tijd voor actie? Is het tijd voor jou? Ik nodig je uit om in een vrijblijvend strategiegesprek samen met mij te onderzoeken hoe ik jou kan helpen. Jij kunt namelijk anders!
Hoe wil je dat het gaat op je werk?
Het vergroten van je assertiviteit en weerbaarheid op je werk helpt jou om anders te kijken naar je omgeving en om je daarin anders te gedragen. Als jij je anders gaat gedragen gaat je omgeving anders naar jou reageren, wat tot een hele andere dynamiek leidt.
Mogelijk voel je meer betrokkenheid, passie en toewijding voor je werk. Misschien kom je er juist achter dat je een andere baan wilt. Hoe dan ook, je zelfvertrouwen neemt toe en je leven verandert op een goede manier. Hierdoor kom je dichter in de buurt bij het echt ‘leven’ van jouw passie en jouw droom!
Stel je eens voor…
Sluit je ogen eens voor een moment en stel je eens voor dat jij vol zelfvertrouwen … :
- … voor jezelf op kan komen!
- … voor je mening uit kan komen zonder anderen tegen je in het harnas te jagen!
- … ‘nee’ tegen je collega of baas kan zeggen zonder dat je je schuldig voelt!
- … weer gaat vragen om wat je wilt!
- … discussies of conflicten aan kan gaan!
Nou, hoe aantrekkelijk is dat? Hoe voelt dat? Dat wil jij toch ook? Geloof me, jij kunt dit ook!
In een open en prettig introductiegesprek heb ik Robert leren kennen als een ervaren, enthousiaste en gedreven specialist op het gebied van NLP-training en coaching. In de coaching heeft Robert me geleerd bewust te worden van mijn verbale en non-verbale communicatie, wat ik zeg, waarom ik het zeg en belangrijker nog, waarom ik niet communiceer op momenten waarbij dat wel gewenst is om mezelf juist te beschermen. Om voor mezelf op te komen en assertiever te worden door bewust te worden van mezelf, verbinding te maken met mijn gevoel en te herkennen welk signaal mijn lichaam afgeeft. Door afscheid te nemen van vervelende ervaringen uit het verleden en vast te houden aan sterke, prettige en liefdevolle gedachten voelde ik me sterker met meer vertrouwen. Robert wist zich in mijn vraagstuk vast te bijten en de juiste technieken toe te passen om me hierbij te helpen.
- Matthijs (42), Sales Director
Wat is Assertiviteit?
Wat niet werkt …
Ik geloof dat we allemaal de basisbehoefte hebben om respectvol te handelen naar onszelf en naar anderen in plaats van bijvoorbeeld agressief, boos of gemeen. Toch doen we allemaal wel eens agressief, boos of gemeen. Waar leidt dat toe? Wat levert dat op? Meestal niet zo heel veel goeds. Agressief gedrag komt voort uit de wil om te winnen of de drang om jezelf te bewijzen. Daardoor handelen we vooral in ons eigen belang en houden we weinig rekening met de rechten, behoeften, gevoelens of de wensen van de ander. Dit is een typische win-verlies situatie, jij wint, de ander verliest!
De andere kant van agressief gedrag is sub-assertief, passief of vermijdend gedrag. Hierbij staat het niet-uiten van gedachten, gevoelens en behoeften centraal. Wat brengt dat je? Teleurstelling, gebrek aan controle. Helpt dit? Nee, dit is geen gedrag wat ons verder helpt. Dit leidt tot een typische verlies-win situatie, jij verliest, de ander wint.
Wat wel werkt …
Wat werkt dan wel? Assertiviteit. Assertiviteit betekent dat je jouw gevoelens en wensen op een goede, oprechte manier naar de ander uitspreekt. Het betekent ook dat je je grenzen goed kunt bewaken. Dat doe je door bijvoorbeeld anderen feedback te geven op hun gedrag als jij dat gedrag niet oké vindt. Je doet duidelijk over dat wat je wel (of niet) wilt. Je durft ‘nee’ te zeggen en je komt op een goede manier op voor jezelf op. Je bent in staat om rekening te houden met de rechten, behoeften, gevoelens en de wensen van de ander.
Wanneer je assertiviteit inzet, voel je je zelfverzekerd en krachtig zodat je je ‘punt’ duidelijk, eerlijk en met empathie kunt maken. Dat werkt! Gebrek aan assertiviteit en weerbaarheid vindt zijn oorsprong in bijvoorbeeld een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfwaardering. Dat is precies waar coaching op assertiviteit en weerbaarheid jou kan helpen.
Voordelen van assertiviteit
Algemeen gesteld biedt assertiviteit een aantal andere voordelen die je, zowel op je werkplek als privé, erg kunnen helpen. In het algemeen stellen we dat assertieve mensen …
- … betere doeners en probleemoplossers zijn.
Ze voelen zich in staat om dat te doen wat nodig is om de beste oplossing te vinden voor de problemen die ze tegenkomen. - … minder angstig en minder gestrest zijn.
Ze zijn zelfverzekerd en voelen zich niet bedreigd of slachtoffer als het anders loopt dan verwacht. - … vaak goede managers zijn.
Ze krijgen dingen gedaan door mensen eerlijk en respectvol te benaderen. Daardoor worden zij door anderen op dezelfde manier behandeld. Dit betekent dat ze vaak geliefd zijn en gezien worden als leiders waar mensen samen mee willen werken. - … ‘win-win’ oplossingen bereiken.
Ze zijn goed in staat om hun ‘tegenstander’ op waarde in te schatten en kunnen snel de gezamenlijke belangen boven water krijgen.
Hoe werkt dit?
Start met een gratis gesprek
Een gratis gesprek brengt je in 60 minuten het volgende resultaat:
- Je weet precies wat jouw doel is, dat waar je naartoe wilt.
- Je ziet wat de obstakels zijn die jou ervan weerhouden je doel te bereiken.
- Je begrijpt welke stappen we gaan nemen om jouw doel te bereiken.
- Je leert mij en mijn aanpak kennen.
Meld je hiernaast aan voor een gratis gesprek en voor je het weet neem jij de eerst stap op weg naar de verbeterde versie van jezelf.
Het coachtraject, wat kun je verwachten?
Bewustworden
Coaching richt zich primair op bewust worden van ‘hoe het bij jou werkt’. Dat betekent dat je gaat zien en ervaren hoe jouw denken, voelen, ademhaling, lichaamshouding en gedrag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daardoor krijg je zelf invloed op hoe je je wil voelen en hoe je je wil gedragen.
Levensloop
In het eerste coachgesprek staat de vraag ‘Waarom doe ik wat ik doe?’ centraal. We beginnen met onderzoeken waar jij ‘vandaan komt’. Aan de hand van jouw levensloop wordt je je bewust van de (onbewuste) patronen, overtuigingen, waarden en strategieën die bij jou spelen. Je beweegt van onbewust naar bewust, zo ga je begrijpen waarom je doet wat je doet.
Belemmeringen en Hulpbronnen
Met een helder doel voor ogen gaan we aan de slag om de belemmeringen die jou tegenhouden om je doel (bijvoorbeeld assertiever zijn, nee durven zeggen of meer zelfvertrouwen hebben) te bereiken af te zwakken of weg te nemen. Aan de andere kant onderzoeken we wat je al in huis hebt en wat je nog nodig hebt (hulpbronnen) om je doel te bereiken. Daar waar nodig versterken we deze hulpbronnen en leer je hoe je ze in kunt zetten wanneer jij dat wilt.
Experimenteren
Reflecteren op onze gesprekken ondersteunt je in het leren, daarom schrijf je reflectieverslagen van de gesprekken die we voeren. Je krijgt ondersteunende huiswerkopdrachten en/of leesmateriaal mee. Tussen de gesprekken door daag je jezelf uit door met nieuw gedrag te experimenteren. Zo ga je actief uit je comfortzone en stap je in je stretchzone, daar gebeurt het! Zo breng je in kleine stapjes dat wat je leert in de praktijk. In de regel voeren we één gesprek per 3 weken. De tijd tussen gesprekken gebruik jij dus om te reflecteren, experimenteren en evalueren.
Resultaat
Je leert op een goede en oprechte wijze jouw gedachten, gevoelens, behoeften en wensen naar anderen uit te spreken. Als je dit gaat doen zal je meer ontspanning, (zelf)vertrouwen en zelfwaardering gaan ervaren. Vanuit ontspanning kun je bewust gaan kiezen welk gedrag jij in wilt zetten in plaats van dat het gedrag jou overkomt. Zo krijg je steeds meer het gevoel dat je zelf aan het roer staat!
Lengte traject
Coaching is maatwerk, ik doe wat nodig is om jou optimaal te ondersteunen. Elk traject verloopt op zijn eigen unieke wijze. Mijn ervaring heeft me geleerd dat een coachtraject dat zo'n vijf gesprekken omvat, vaak voldoende is om je doel te bereiken.
Waarom assertiviteit?
Ik zet mijn ervaring, kennis en vaardigheden in om jou te helpen goed om te gaan met teleurstellingen, pijn en uitdagingen waar je in je leven mee te maken krijgt.
De afgelopen jaren voerde ik talloze coachgesprekken. Een groot gedeelte van die gesprekken kenmerkte zich door thema’s als: ‘Ik wil me zekerder voelen’, ‘Ik wil graag nee durven zeggen’, ‘Ik weet niet of ik op mijn werk op de juiste plek zit’ of ‘Ik heb een stemmetje in mijn hoofd dat alles wat ik doe afkeurt’. Wat mij hierbij opviel is dat deze problematiek vaak drukke, hardwerkende, intelligente vrouwen betrof. Veel van deze vrouwen hadden iets wat hen kenmerkte: hun zelfbeeld was op één of andere manier niet oké. Het succesvol coachen van deze vrouwen kwam er in de kern op neer dat ik ze heb geholpen om zichzelf weer te waarderen. Dat had tot gevolg dat ze zich weer assertief en weerbaar konden gedragen. Het voelt goed om hen te helpen om weer in hun kracht te staan. Terugkijkend concludeer ik dat ik daar blijkbaar goed in ben!
Voor wie dan?
Ik kies ervoor mij specifiek te richten op werkende vrouwen of moeders in de leeftijdscategorie van dertig tot eind veertig jaar. Ik heb het in mijn werkzame leven helaas te vaak gezien en ervaren: een gebrek aan assertiviteit en weerbaarheid bij vrouwen op het werk leidt vaak tot passiviteit, vermijdgedrag en het zich onttrekken aan het team en het proces. Dat loopt zelden goed af! Generaliserend stel ik dat mannen zich te vaak dominant-agressief gedragen tegen vrouwen wat maakt dat die zich passief en klein gaan opstellen. Gelukkig leven we in een tijd waar #metoo bijdraagt aan meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Ik draag daar met mijn assertiviteitscoaching mijn steentje aan bij.
Ik geloof dat je alle vermogens in je hebt om je doelen te bereiken, dat betekent dus dat ook jij in staat bent om jouw situatie te veranderen en verbeteren! Ik ondersteun je in dit proces van bewustwording en ontwikkeling.