Wat is Coaching?

Het woord ‘Coach'

Het woord ‘coach’ is afkomstig van het Middelengelse woord ‘coche’. Coche stond voor wagen of rijtuig. In feite draagt dit woord ook nu in het Engels deze betekenis nog: in een trein of vliegtuig kun je ‘coach’ (tweede klasse) reizen. Een coach is dus letterlijk een voertuig dat een persoon van een startpunt naar een gewenste locatie brengt.

NLP Coaching

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is gebaseerd op het bestuderen van succesvol gedrag van mensen (‘human excellence’). Ik noem het ook wel ‘de kunst van succesvol communiceren en functioneren’. Ik ben opgeleid tot Professioneel Coach en NLP Master Practitioner. Er bestaan verschillende soorten coaching waarvan NLP coaching bij mijn weten één van de meest krachtige en effectieve methoden is. Met deze methode bereik je doorgaans sneller en eenvoudiger concrete resultaten dan met andere methoden. NLP coaching is het resultaat van het bestuderen en toepassen van de meest effectieve coachings- en communicatietechnieken die we kennen, gecombineerd met actuele kennis over onze gedrags- en denkpatronen.
Als goed opgeleid NLP coach beschik ik over geavanceerde tools, strategieën en methodes om jou te helpen je doelen te bereiken, bewust te worden van je onbewuste patronen en het wegnemen van weerstanden en belemmeringen uit je verleden.

Coachproces

Coaching richt zich altijd op het realiseren van een situatie die wenselijker is dan de huidige. Mijn coachaanpak helpt je om van je huidige situatie naar je doel- of gewenste situatie te komen. Lees hier ook over op: 'Wanneer Coaching'. Het is een proces van bewustwording dat je vooruit helpt doordat ik je ondersteun in:

 • Het onderzoeken van je huidige situatie;
 • Het onderzoeken van je gewenste situatie;
 • Het stellen van doelen;
 • Het wegnemen van weerstand en belemmeringen;
 • Het nemen van actie om die doelen te bereiken.

Uitgangspunten

In een notendop lees je hieronder de belangrijkste uitgangspunten van NLP coaching.

 • Het stimuleert je om zelf oplossingen te genereren;
 • Het brengt de focus op mogelijkheden en dat wat er wel kan;
 • Het stimuleert het ontwikkelen van nieuwe denkstrategieën en gedrag;
 • Het richt zich op het verbeteren van je communicatie. Hoe kun je stabiele persoonlijke en professionele relaties opbouwen en je (non-)verbale communicatie versterken?
 • Het richt zich op het bewust worden van je persoonlijke waarden en overtuigingen (je onbewuste processen). Hoe kun je die waarden die echt belangrijk zijn, leren kennen en tot uitdrukking brengen in je dagelijks leven? Wat is de impact van je overtuigingen? Welke belemmeren of ondersteunen je in de dagelijkse praktijk?
 • Het helpt je begrijpen dat al jouw ervaringen een structuur hebben. Welke aangeleerde gedragspatronen herken je daarin en welke wil je graag doorbreken?

Mijn Vooronderstellingen

Om het beste uit jou naar boven te halen hanteer ik in mijn coaching vier belangrijke vooronderstellingen:

 1. Jij en ik zijn gelijkwaardig;
 2. Jij bent de expert van jouw vraagstuk;
 3. Ik ben geen adviseur, ik doe hooguit suggesties;
 4. De verantwoordelijkheid tot verandering ligt bij jou.

Hier en nu

Coaching is er juist op gericht jouw gedrag te begrijpen in de context van het hier en nu: Wat maakt nou dat je bepaald gedrag steeds maar weer laat zien? Is dat nog effectief? Wat is het effect ervan op je omgeving? Kan het ook anders, wat werkt mogelijk beter?
Coaching is expliciet niet gericht op het oplossen van problemen en conflicten uit het verleden, coaching is dus géén therapie. De essentie van coaching is inzicht en bewustwording. Als je gaat zien hoe je dingen doet en vanuit welke gedachten je ze doet, heb je de sleutel voor veranderen in handen.

Ben jij bereid om je Performance naar een hoger Niveau te tillen?
Vraag dan nu de Gratis Powersessie aan.

Dat geeft een eerste Boost aan je Persoonlijke Groei!

Selectie van opdrachtgevers

Client @ Belgercoaching
Quawonen client @ Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
Gemeente Ede & Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
GGD-ZW client @ Belgercoaching
Gemeent Amsterdam Belgercoaching
Mitors client @ Belgercoaching