Neuro Linguïstisch Programmeren

Hoe is NLP ontstaan?

NLP is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren zeventig, toen John Grinder en Richard Bandler succesvolle mensen bestudeerden die opvallende eigenschappen hadden. Zo ontstonden modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar, en dus voor iedereen toepasbaar, zijn. Op deze wijze kunnen snel en doelgericht succesvolle structuren worden aangeleerd waar anderen soms jaren over hebben gedaan.
NLP is ontstaan vanuit verschillende stromingen. In onderstaande afbeelding is dat geïllustreerd in het NLP-molecuul. Het is 'opgebouwd' uit mensen die de belangrijkste bouwstenen hebben aangereikt voor NLP.

NLP Molecuul

Het NLP Molecuul

De eerste bronnen van NLP zijn de principes en technieken van Gestalttherapeut Fritz Perls, gecombineerd met inzichten uit de linguïstiek op basis van de filosofie van linguïst Alfred Korzybski. Volgens Korzybski ordenen wij onze zintuiglijke indrukken met taal. Op basis van dit proces, creëert ieder mens een eigen model van de wereld.

Bandler en Grinder hebben NLP uitgebreid door het werk van gezinstherapeute Virginia Satir te integreren. Zij was sterk gericht op de kwaliteit van contact en verbinding. Bandler en Grinder onderzochten en vonden dé voorwaarden voor het maken van contact ('rapport') met de ander. Satir heeft aan NLP ook het idee van subpersoonlijkheden (onze verschillende 'ikken') bijgedragen: conflicterende 'ikken' kunnen communiceren en samenwerken, zodat onze 'afgewezen' 'ikken' kunnen integreren.

Door het werk van Milton Erickson is de relatie tussen ons bewuste en onbewuste in NLP terechtgekomen. Hij zag het onbewuste als een sterke creatieve kracht waarmee je contact kunt maken en die je kunt inzetten voor het bereiken van gewenste veranderingen. Het bewust gebruikmaken van 'associëren' (direct beleven) en 'dissociëren' (beschouwen) is ook van Milton Erickson afkomstig. Het vormt de basis voor de werkzaamheid van bijna alle NLP-technieken.

Het model van de (Neuro) Logische Niveaus werd bedacht door de Britse antropoloog Gregory Bateson. Het werd later verder uitgewerkt en binnen NLP geïntroduceerd door NLP expert Robert Dilts. Batesons bekendste werk is het boek 'Steps to an Ecology of Mind' (1972). De Logische Niveaus zijn bruikbaar bij het analyseren van relaties en situaties. Daarnaast kan het helpen bij het verkrijgen van inzicht in het eigen en andermans model van de wereld.

Het werk van linguïst Noam Chomsky is ook gebruikt door Bandler en Grinder bij de ontwikkeling van NLP. Op het gebied van taal introduceerde hij de termen dieptestructuur en oppervlaktestructuur. Volgens Chomsky zijn gedachtes, concepten en ideeën dieptestructuren die niet gerelateerd zijn aan een bepaalde taal, maar wel kunnen worden uitgedrukt door middel van taal (oppervlaktestructuur).

Wat is NLP ?

NLP is een methodiek die zich richt op effectief communiceren, verandering en persoonlijke groei en ontwikkeling. NLP bestaat uit een wisselwerking tussen vier elementen:

  • Communicatietechnieken. Hoe kunnen we harmonieuze relaties opbouwen en onze (non-)verbale communicatie versterken?
  • Het onderzoeken van de structuur van de subjectieve ervaring. Welke belemmerende en ondersteunende patronen herkennen we in onze ervaringen? Hoe kunnen we die beïnvloeden?
  • Het bewust worden van onbewuste processen (persoonlijke waarden en overtuigingen). Pas als we ons ergens bewust van zijn kunnen we dat ook veranderen. 
  • Modelleren. Hoe kunnen we succesvol functioneren onderzoeken en overdraagbaar maken op onszelf?

Neuro

Neuro heeft betrekking op alle processen die zich in onze hersenen afspelen.  We nemen de wereld om ons heen waar door middel van onze vijf zintuigen. Deze informatie verwerken, filteren en slaan we op in onze hersenen in de vorm van beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. Dit is onze interne voorstelling. Op basis van deze interne voorstelling creëren we ons eigen unieke model van de wereld.

Linguïstisch

Linguïstisch verwijst naar de wijze waarop we met taal omgaan  en betekenis geven aan wat we waarnemen. De ervaringen die we vormen en die gereproduceerd worden via onze interne voorstellingen, krijgen pas betekenis op het moment dat we ze gaan communiceren en in taal omzetten. NLP helpt ons  begrijpen hoe we via taal ons denken, voelen en handelen beïnvloeden.

Programmeren

Programmeren staat voor de hardnekkige (meestalonbewuste) denk- en gedragspatronen die we hebben ontwikkeld en steeds herhalen, ook als ze contraproductief zijn. Onze interne processen hebben een structuur waarin een bepaalde opeenvolging te onderscheiden is. Vaak herhalen we dezelfde structuur in verschillende situaties. Je zou kunnen zeggen 'eens maken wij de gewoonte en dan maakt de gewoonte ons'. De kunst is om de structuur te herkennen en steeds de best  werkende structuur te gebruiken. Programmeren staat dus ook voor de kunst te veranderen.

Video: Wat is NLP?

Best gelezen Blogs

Video: N, L en de P uitgelegd

BelgerCoaching profielfoto Robert 1

Relevante Opleidingen

NLP Master Practitioner - TC University, gecertificeerd  2017 / NLP Practitioner - TC University, gecertificeerd 2016 / Professioneel coach - TC University, diploma 2015 / Systemisch werken - TC University 2016, 2 dagen / Overtuigingen - TC University 2015, 3 dagen / Schaduwwerken - TC University 2015, 3 dagenOvertuigen & Beïnvloeden - Optimaal Talent 2014 / De Informele Leider - De Baak, 2014, 6 dagen / Feedback - Optimaal Talent, 2011 en 2012, 4 dagen / KIM - Van Harte & Lingsma, 2010, 12 dagen / Emotionele intelligentie S & N, 2007 / MBA Leiderschap - NCOI, 2006, 9 dagen

 

Ben jij bereid om je Performance naar een hoger Niveau te tillen?
Vraag dan nu de Gratis Powersessie aan.

Dat geeft een eerste Boost aan je Persoonlijke Groei!

Klantreacties

"Coaching heeft me zelfbewustzijn en effectiviteit gebracht. Het werken met ankers was een echte eye-opener voor me. Ik heb nu grip op mijn stemming en kan die positief beïnvloeden. Ik voel me zekerder en ik kan veel beter omgaan met dominant gedrag. Robert heeft me op een prettige, prikkelende en integere wijze begeleid!"

- Jan (46), jurist

"Ik heb een zeer positief gevoel overgehouden aan mijn coachtraject. Ik krijg weer energie van mijn werk.
Robert is een uitstekende coach en bovendien een fijn mens.
Ik voel geen conflict meer tussen mijn persoonlijke overtuigingen en ik heb geen angst meer om te falen"

- Pierre (58), jurist

"De opstelling van Robert brengt veiligheid en rust. Hij was er volledig voor mij en het proces. Door coaching sta ik veel meer in verbinding met mijn gevoel en kan daar ook opvolging aan geven. Ik zie nu de rode draad in mijn leven en ik kijk anders tegen de dingen aan. Daardoor ervaar ik meer rust, keuzevrijheid en inzicht. Ik vond het een leuk, leerzaam en zinvol traject!"

- Tim (36), jurist

"Ik wilde iets doen aan mijn onzekerheid. Het belemmerde me om stappen te maken.
Robert creëerde voor mij een prettige en veilige leeromgeving. Daarin kon ik mezelf openstellen en laten zien.
Door coaching zijn mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde gegroeid. Ik geloof nu dat ik er mag zijn, ik voel me sterk en zelfbewust"

- Natascha (42), administratief medewerkster

“Ik heb Robert ervaren als een warm, open en integere coach.
In een korte periode heb ik veel bruikbare inzichten gekregen.
Ik ben het aangegaan, ineens viel er van alles op z’n plek en nu heb ik zelfs mijn droombaan!”

- Maureen (36), docente logistiek

"Robert heb ik beleefd als een oprecht mens. Empathisch, doorvragend, spiegelend, geen genoegen nemend met middelmatigheid en begripvol. Hij is duidelijk, sturend in zijn coaching maar met name gericht op dat je zelf ontdekt.
De vrijheid en veiligheid waarmee dat gepaard gaat is uniek. Bedankt!

Erwin (53), Physician Assistant 

“Ik ben me nu bewuster van mijn gevoel, ik durf het uit te spreken en ik sta daarmee meer in mijn kracht.
Robert is een coach met een prikkelende stijl.
Hij is betrokken, goed voorbereid en zet aan tot in beweging komen!”

- Anneloes (32), HRM medewerker

anthony-sinke[1] (300x300)

"Robert is een gedreven coach en bereid om helemaal voor het vak te gaan.
Hij heeft goede vakkennis en begrip voor de structuur van coaching.
Ik wens iedere coachee een coach als Robert toe!"

- Anthony Sinke, NLP trainer/coach

Els Schepens

"Robert is een bevlogen coach, die snel tot de kern weet te komen van de vraagstelling.
Hij is spits en kan goed spiegelen, waardoor een coachee op korte termijn meer helderheid en tools heeft om weer verdere stappen te kunnen zetten.”

- Els Schepens, psychotherapeut, coach/trainer

Viktor Steijger

"Ik heb Robert leren kennen als een leergierige en resultaatgerichte professional.
Robert is een enorme doorzetter en no-nonsense coach.
Hij zet zich altijd en met volle overgave in voor de ontwikkeling van anderen."

- Els Schepens, psychotherapeut, coach/trainer

Selectie van opdrachtgevers

Client @ Belgercoaching
Quawonen client @ Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
Gemeente Ede & Belgercoaching
Client @ Belgercoaching
GGD-ZW client @ Belgercoaching
Gemeent Amsterdam Belgercoaching
Mitors client @ Belgercoaching